Daha önceki flöre ile ilgili yazımda “ https://eskrimkursu.wordpress.com/2009/11/23/flore-bransinda-hedef-alani-degisikligi/” son yıllardaki flöredeki kural değişimleri hakkında siz spor severlere kısa bilgiler vermiştim. Dünya şampiyonası sırasında flöre branşını canlı gözle izleme fırsatı buldum , bu gözlemlerimide sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bu gün itibari ile baktığımızda , geçmişe nazaran flöre çok ciddi anlamda kontrollü oynanmaya başlamış. Özellikle sporcular arasındaki güç dengesi bir birine yaklaştıkça bu kontrollü oyun tarzı gittikçe yoğunluk kazanıyor. Atak üstünlüğü kuralı olmasına rağmen direk ataklarla tuş almak çok zor.Özellikle skor aletlerindeki zamanlamanın değişmesinden sonra kontra ataklardan alınan sayılarda çok ciddi miktarda artış olduğu görülüyor. Belkide bu sebepten kolay kolay direk atak yapılamaz olmuş. Sporcular özellikle zaman ve ayak oyunları ile atağa gidip tuş alır olmuşlar. Savunmadaki sporcu gözüyle de bakarsak savunma sanki daha değerli bir hal almış. Hem kontra atak hemde paratlar savunmadaki oyuncuya büyük avantajlar sağlıyor. Hal böyle olunca sporcular bir birlerinin açığını bulmakta gerçekten zorlanıyor , hedefi bulan tuş sayısıda çok az oluyor.
Birde hedef alanındaki değişikliğe değinelim. Bu değişiklik teknik anlamda bir yenilik getirmemiş. Oyuna ne görsellik ne yeni bir heyecan katmış. Buna ek olarak birde kafa kordonundan kaynaklı problemler nedeniyle sık sık oyunun kesilmeye başlamasına neden olmuş. Bu değişikliğe FİE nin neden yaptığını hala çözebilmiş değilim. Seyir zevkini arttırmaya yönelik bir adım gibi değerlendirsem de olmamış , flöreyi kordonların arasında daha da boğmuş. Anlaşılan o ki bu işten en karlı çıkanlar malzeme üreticileri ve satıcıları olacak. Onlara rant sağlamak dışında hiç bir yararı yok. Zaten az olan flöreci sayısı maliyetin biraz daha artmasıyla daha da azalacaktır.
Seyirci gözüyle yukarıdaki durumları değerlendirirsek açıkca flöre branşı seyir zevkinden iyice uzaklaşmış.Özellikle kuralları nedeniyle zaten zor anlaşılan bu branş , bir de bu kadar kontrollü oyun nedeniyle epey bir seyirci kaybetmiş. Teknik arızalar ve sayılmayan tuşlar nedeniyle sık sık duraklayan oyun özellikle takım maçları sırasında tam bir işkenceye dönüşebilmekte. Üstüne üstlük bir de kafa kordonu nedeniyle duran oyunu eklerseniz tribünü yavaş yavaş boşaltmaya başlarsınız.
FİE’nin son yıllarda flöreyi düzeltmek için yaptığı bu değişiklikler yavaş yavaş flöreyi bitirmeye başlamış. İlerleyen yıllarda ciddi adımlar atılmazsa olimpiyatlardaki yerini bile kaybedebilir. Seyirci olmadan bir sporun anlamı yok. Bu nedenle daha kolay anlaşılır kurallar , daha çok seyir zevkini düşünen değişiklikler önem kazanıyor. Dilerim bu tarz değişiklerle tribünlerin hınca hınç dolduğu , alkışlarla salonların yıkıldığı flöre maçları izleriz….